Uranvaihtajan seitsemän pitkää askelta

Mitkä seitsemän askelta tarvitset, että työpaikkaa kannattaa vaihtaa tai ryhtyä yrittäjäksi? Pohdinta voi tulla eteen joko YT-neuvottelujen päätyttyä sinun kannaltasi epäsuotuisaan tulokseen tai sitten pikkuhiljaa hivuttamalla, jos nykyinen työ ei anna riittävästi sisältöä elämääsi. Sain itse pohtia asiaa keväällä 2013, kun olin vapaalla jalalla palkkatyöstä. Nämä askeleet otin, ja onnistuin!

Mitä haluat tehdä?

Tästä se lähtee. Oletko unelmoinut jostakin uudesta, mutta et ole voinut haavettasi toteuttaa? Kovasti ihmisen eloa helpottaa, jos aamuisin saa lähteä töihin into takapuolessa. Mieti, mitä oikeasti haluaisit omasta halustasi tehdä. Kirjoita ja piirrä ne paperille. Älä ajattele vanhempiesi toiveita tai nykyistä koulutustasi. Tässä vaiheessa älä edes mieti, antaako haaveammattisi sinulle elannon. Ole ennakkoluuloton ja anna ajatustesi laukata. Hörhöilyt suitsitaan seuraavissa kysymyksissä.

2. Mitä osaat tehdä?

Tämä on toinen ja valitettavasti hyvin rajoittava askel. Minustakin olisi hienoa olla rokkitähti, mutta en osaa laulaa enkä soittaa. Haaveita pitää olla, mutta osaaminen tekee niistä realistisempia. Mikä koulutus sinulla on? Oletko täydentänyt osaamistasi työsi kautta? Ovatko harrastuksesi antaneet avuja, joita voit käyttää myös tienaamisessa? Miten voisit itseäsi kouluttaa, jotta avut voisivat riittää?

3. Onko osaamisellesi kysyntää?

Vaihtoehtojen määrä supistuu edelleen. Luomuporkkanoiden viljely Juuassa tai teknodiscon pito Liperissä voisivat olla sinun mielestäsi huikeita juttuja, mutta asiakkaita on liian vähän. Ei kannata.

4. Onko ostajalla varaa maksaa osaamisestasi?

Ilmasta työtä saa tehdä niin paljon kuin huvittaa. Jos sinulla on kuitenkin tarkoitus elättää itsesi ja mahdollinen perheesi, sinun pitää muuttaa osaamisesi rahaksi. Nykyisin esimerkiksi blogeja saisi kirjoittaa ilmaiseksi vaikka kuinka paljon. Tällöin kannattaa harkita tukeeko ilmaiskirjoitusten julkaiseminen muuta liiketoimintaasi, jolloin voit pitää niitä ilmaisena mainoksena.

5. Mikä on kilpailutilanne?

Vievätkö halusi ja osaamisesi sinua aloille, joilla kilpailua riittää? Kuudes nakkikioski torin laidalle ei välttämättä ole hyvä lähtökohta, jos tarjoat ”ihan tavallisia” nakkeja. Osaatko tehdä nakeistasi erilaisia ja haluttuja siten, etteivät kilpailijasi pysty niitä kopioimaan? Miten erottaudut muista? Halvempi hinta ei pitkälle kanna, sillä kilpailijasi vastaavat samalla mitalla. Halpakauppa pärjää, jos myyntimäärä ovat isoja.

6. Osaatko myydä osaamisesi?

Kuinka myyt osaamisesi? Osaatko perustella asiakkaillesi, miksi juuri sinulta ostettuaan hän saa parhaat hyödyt? Ainutlaatuinenkaan tuote tai palvelu ei sinua elätä, jos asiakkaat eivät niistä tiedä tai niitä halua. Jos perustit tilitoimiston, kuinka pääset potentiaalisten asiakkaidesi tietoisuuteen ja saat heidät kantamaan raha-asiansa sinulle? Mikä tekee sinusta ainutlaatuisen? Kuten aiemmin todettua, hinnalla kilpailu harvoin onnistuu. Mikä on se juju, että asiakkaasi kiinnostuvat sinun yrityksestäsi ja pitävät palveluasi maksun arvoisena? Miten takaat laadun, jotta asiakkaasi pysyvät sinulle uskollisina?

7. Onko sinulla hyvää onnea?

Hyvän onnen merkityksestä harvemmin puhutaan. Jos hankkeesi onnistuu, pidät sitä taitavuutesi ansiona. Jos se epäonnistuu, syytät olosuhteita ja huonoa onnea. Tarvitset hyvää onnea joka käänteessä mm. ajoitukseen, kumppaneiden valintaan, asiakkaiden suosituksiin jne. Tarvitset sitkeyttä ja hyvää terveyttä. Toisaalta pelkällä onnella et taatusti pärjää. Kun hoidat kuusi ensimmäistä askelta huolella, voi onnikin potkaista.

Löysitkö nopeasti jokaiseen kysymykseen itsesi miellyttävät vastukset? Älä vielä innostu, vaan mieti huomenna uudelleen. Asia on moniulotteinen, joten kysymyksiä kannattaa pohtia monelta kantilta. Isot päätökset pitää tehdä vastuullisesti.

Tämä juttu julkaistiin osoitteessa Kauppalehti.fi sunnuntaina 4.9.2016

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s