Hehkua elämään – videot

 

Osa 2/2019:  Mikä on sinunkin käyttämä innostuksen tappaja? Täytä omilla sanoillasi:
”Ihan hyvä video, mutta …”
”Hienosti otit pallon haltuun, mutta…”
”Oli hyvä asiakaskäynti, mutta…”
”Hyvä, että siivosit, mutta…”
”Olipa hyvä puhe, mutta…”
”Onhan tämä hyvä todistus, mutta…”
Katso Hehkua elämään-vlogi ”Mitätöivä mutta” Minna Oulasmaa

 

Osa 1/2019: ”Sinne vaan pikku-Mika ensimmäisenä koulupäivänä epämukavuusalueelle, sillä oppii!” Onneksi ei oma äitini näillä sanoilla saatellut koulutielle. Epämukavuusalueen hokeminen on eräs käytetyimmistä innostuksentappajista.

Osa 52: Voiko tavoite olla liian vaikea?

Millainen on hyvä tavoite? Se on selkeä ja tarkasti määritelty. Hyvä tavoite kertoo, mitä halutaan saavuttaa. Se on mitattava ja saavutettavissa, vaikka voi olla vaikeakin. Hyvällä tavoitteella on tekijälleen merkitystä ja se on aikaan sidottu. Teinille vanhemman asettama tavoite ”siivoat huoneesi, kun ehdit” ei taida täyttää yhtään ehtoa.

Osa 50: Innostuminen ei aina näy päälle päin

Introvertti eli kivi on vakaa ja rauhallinen. Se ei vähästä liikahda. Kivi-ihminen punnitsee asioita huolella, eikä näytä tunteitaan yhtä voimakkaasti kuin ilmapallo. Kivi tarvitsee omaa rauhaa. Hän työskentelee mieluummin itsenäisesti kuin ryhmässä, mutta eivät huolellisesti suunnitellut ryhmätyötkään häntä piinaa. Kivi voi keskittyessään näyttää pelottavalta tai jopa vihaiselta, vaikka ei sellainen olisikaan.

Ekstrovertista eli ilmapallosta näkee heti, kun jotakin innostavaa on näköpiirissä. Hänen puheensa pulppuaa valtoimenaan ja kädet käyvät. Ilmapallo saattaa syttyä innostukseensa nopeasti, mutta hän voi pian vaihtaa innostuksen kohdetta. Hän saattaa kärsiä siitä, että häntä pidetään pinnallisena. Hänestä voi tuntua, ettei häntä oteta vakavasti. Myös ilmapallo voi olla syvällinen keveän ilmaisutapansa uumenissa.

Kivi ja ilmapallo voivat kokea yhtä suuren innostumisen tunteen, mutta he ilmaisevat sen eri tavalla. Kun ymmärtää, miksi toinen reagoi eri tavalla kuin itse, väärintulkintojen määrä vähenee ja erilaisuuden ymmärtäminen lisääntyy

Osa 49: Innostuksen kaava

Mistä sinä olit viimeksi innostunut? Minä väitän, että siihen liittyi hyötyä, iloa ja uteliaisuutta. Kyseessä lienee ollut asia, jota rakastat tai johon suhtaudut intohimoisesti?

 

 

 

Osa 43: Pariskunnan matkavinkit

Saako nykyisin enää suunnitella ja tehdä ulkomaanmatkoja, jos pitää käyttää lentokonetta? Jokainen tehköön kuten parhaaksi näkee. Jos joku haluaa kahden kesken parisuhteen kanssa matkalle, katso tästä meidän matkavinkkimme.

 

 

 

 

Osa 42: Parisuhdesopan kaava

Rakkaus + luottamus + arvostus & kunnioitus + leikkisyys + halukas läsnäolo = parisuhdesoppa

Parisuhdesopan kaavassa arvioidaan viittä edellä kuvattua ainesosaa. Arvostus ja kunnioitus on yhdistetty yhdeksi kohdaksi. Sitoutuminen sisältyy luottamukseen. Jokaiselle ainesosalle annetaan arvosana 0–5 sen perusteella, miten asia koetaan parisuhteessa tällä hetkellä. Lopuksi pisteet lasketaan yhteen.

 

 

 

 

 

Osa 41: Paljastava hetki suhteessa

Minna puhuu tässä parisuhteesta, mutta idea soveltuu myös työsuhteeseen: Kuinka tarvitseva voit olla suhteessasi? Mitä tapahtuu, kun tarvitset tukea ja lohdutusta? Osaako ja haluaako kumppanisi antaa sinulle sitä lohdutusta tai tukea, jota sillä hetkellä tarvitset?

Osaatko ja haluatko sinä antaa kumppanillesi sitä lohtua, mitä hän tarvitsevuutensa hetkellä kaipaa?

On vaikea tarjota oikeanlaista lohdutusta, jollei sitä tarvitseva kerro tarpeestaan itse. Usein tarjoamme kumppanille lohdutusta, mitä toivoisimme itsellemme, emmekä sitä, mitä hän juuri sillä hetkellä kaipaa.

Kun tulee lohduntarpeessaan torjutuksi, luottamus ja perusturva saavat särön. Jokaisen särön jälkeen kynnys pyytää lohtua toiselta nousee. Lopulta sitä ei enää hae kumppaniltaan. Joku kovettaa itsensä ja päättää pärjätä yksin, toinen hakee lohdun muualta.

 

 

 

 

Osa 40: Tunteiden postilaatikko

Kenenkään ei tarvitse liikaa kantaa muiden tunnekuormaa. Voit kuunnella empaattisesti ja olla läsnä, mutta tehtävänäsi ei ole imeä muiden tunteita itseesi ja läkähtyä niiden alle. Ei kannata liikaa elää toisen elämää, eikä jäädä vääränlaisen tunnetaakan vangiksi.

On tärkeää tunnistaa mittasuhteiltaan vääränlainen tunnekuorma. Silloin tietää, että kyse on jostain muusta, kuin tämän hetken kiukusta. Itselle kuulumattomista tunnekuormista kannattaa vapauttaa mielensä. Ne voi jämäkästi palauttaa oikeaan postilaatikkoon.

 

 

 

 

 

Osa 39: Sarkasmi on väkivaltaa

Sarkasmia esiintyy sekä pari- että työsuhteessa. Loukkaavan huumorin nimissä moni antaa itselle luvan kohdistaa toiseen julmaa ja satuttavaa henkistä väkivaltaa.

Jos kaksi henkilöä on itse tottunut keskinäiseen piikittelyyn, saattavat muut kuulla taitavasti aseteltuihin sanoihin kytketyn vihan. Se tuntuu ulkopuolisista hämmentävältä.

Sarkasmin kohde kivettää usein itsensä. Kivettyminen suojaa loukkauksen hetkellä, mutta on pidemmän päälle haitallista. Jokaisen kivettymiskerran jälkeen jotain kuolee sisältä. Kivettyjä muuttuu vähitellen välinpitämättömäksi.

 

 

 

Osa 38: Irti menneestä -sahaa poikki napanuorasi!
Monella meistä on napanuora irrottamatta. Muille se näkyy, mutta itse emme sen vaikutusta halua tunnustaa. Vietätkö paljon aikaa exäsi luona, viestittelet, käyt leikkaamassa nurmikon, viet auton huoltoon, vaihdat verhot? Asialliset välit eron jälkeen ovat tavoite, mutta sinä ehkä leikit edelleen emotionaalista kotileikkiä hänen kanssaan. Mistä et halua päästää irti? Sama koskee entistä työpaikkaasi, vieläkö haikailet? Hoidatko täysi-ikäisiä lapsiasi kuin he olisivat pieniä?

 

 

 

Osa 37: Empatiaa tarvitaan sekä työ – että parisuhteessa. Mitä se tarkoittaa? Voiko sitä olla liikaa?

 

 

 

Osa 36: Työ- ja parisuhteella on paljon yhtäläisyyksiä. Molemmissa tarvitaan luottamusta ja toisten kunnioittamista. Yhteinen arvomaailma on hyvä jakaa. Palautetta annetaan reilusti ja reilulla tavalla.

 

 

 

 

 

Osa 35: K50! Tämä jakso on sallittu vain 50-vuotta täyttäneille. Kuinka pysyt muuttuvassa maailmassa mukana? Mikä merkitys uteliaisuudella on elämässäsi?

 

 

 

 

 

Osa 34: Mitäs tai ketkäs eivät kuulu parisuhdesoppaan tai soppakauhanvarteen?

 

 

 

Osa 33: Mitä tarvitaan parisuhdesoppaan? Eikö olekin hassu termi, koska moni ajattelee sen olevan negatiivista. Meistä parisuhdesoppa on hyvää!

 

 

 

Osa 32: Rakki riidaksi muuttuu

Tuntuuko joskus siltä, että pieni kipinä aiheuttaa suuren pamauksen? Kuinka tulisi suhtautua, jos toinen kiukuttelee ilman sinun syytäsi?

 

 

 

 

Osa 31: Parisuhteessa innostumme usein eri asioista ja eri tahtiin. Siksi tarvitsemme balanssin kompromissien tekemisen toisen toiveiden ja omien kiinnostuksen kohteidemme välille.

 

 

 

 

Osa 30: Parisuhteen aidosta lämmöstä kertoo paljon se, mitä ja miten kumppanista kerrotaan muille. Jos parisuhteessa on tyytymättömyyttä, eikä siitä pystytä puhumaan keskenään, sen kitkeryydestä puhutaan muille ikävään sävyyn.

Tämä ajaa huomaamatta kumppaneita eri suuntiin. Jos kaivattua kuuntelijaa ei löydy, se etsitään muualta.

 

 

 

Osa 29: Kuinka paljon mietit elettyä elämääsi, sen onnistumisia ja epäonnen hetkiä? Harmitteletko menneitä? Vai oletko sitku-ihminen? ”Sitten kun” jotakin on tapahtunut, voit ajatella tekeväsi itsellesi mieluisia asioita. ”Sitkun lapset ovat isoja, voimme viettää viikonlopun kahdestaan. Mahtaako se ”sitkun” koskaan toteutua?

 

 

 

 

Osa 28: Parisuhteessa pitää olla kivaa ja mukavaa. Mitä uskaliasta, leikkisää tai heittäytyvää omaan parisuhteeseen voisit nyt kesällä keksiä?

 

 

 

Osa 27: Elämä ei ole herkkua eikä onnellisuus helppoa. Silloin kun kaikki tuntuu parhaalta, saattaa mieleen hiipiä pikkuasioita, jotka onnellisuutta himmentävät. Mistä se johtuu?

 

 

 

Osa 26: Onnellisuus ei riipu siitä, miten ihminen kokee asioiden olevan, vaan siitä, kokeeko ihminen niiden olevan paremmin vai huonommin kuin mitä hän on olettanut niiden olevan (Robb Rutledge).

Kokemus liittyy läheisesti ihmisen vaatimus- ja odotustasoon. Matalamman vaatimustason asettaminen voi olla onnellisuuden kannalta hyvä asia, jolloin ihminen saavuttaa elämältään helpommin sen, mitä on halunnutkin. Tällöin hän pääsee vaivattomammin maistamaan myös kiitollisuuden tunnetta.

Olemme @minnaoulasmaa kanssa laatineet Onnellisuuden kaavan. Löydät sen täältä Hehkua elämään vlogista. Laske omat pisteesi, montako sait?

 

 

 

 

 

 

Osa 25: Koska viimeksi olet pysähtynyt pohtimaan elämääsi? Onko näkyvissä enemmän toivoa kuin epätoivoa? Ovatko murheet sittenkin osuneet vähäpätöisiin asioihin, ja oman elämän tärkeämmät asiat näyttäisivät olevan paremmalla tolalla?

Kannattaisiko hyväksyä tapahtunut ja todeta: tällainen minusta on tullut. Katso Hehkua elämään video 25: Mikä tuhoaa onnellisuuden?

 

 

 

 

Osa 24: Hyvä mieli on aliarvostettu, jopa lapsellinen termi. Hyvällä mielellä ollessaan ihminen on hykertynyt, optimistinen ja hän luottaa tulevaisuuteen. Huolia ehkä on, mutta ne eivät paina suupieliä alaspäin.

Hyvä omatunto on hyvän mielen perusedellytys. Ihminen tietää toimineensa oikein ja parhaan kykynsä mukaan. Huono omatunto syövyttää hyvää mieltä ja siten onnellisuutta. Se vie mielenrauhan mennessään. Onko sinulla hyvä mieli juuri nyt?

 

 

 

 

 

 

Osa 23 : Mitä vapaus tarkoittaa? Rajatonta rahamäärää? Vai voiko se olla henkistä? Voitko tehdä mitä haluat? Kuka valitsi ammattisi? Asuinmuotosi? Lomanviettosi?

 

 

 

 

Osa 22: Ihminen on laumaeläin. Onnellisen ihmisen elämään liittyy muita ihmisiä, joiden kanssa hän voi jakaa elämäänsä ja joille hän voi tehdä hyvää. Vapaaehtoinen työ ja toisten auttaminen lisäävät onnellisuuttasi.

 

 

 

Osa 21: Riitänkö minä? Kelpaanko minä? Siinä kaksi kysymystä, joihin jokainen kaipaa ”Kyllä”-vastauksen. Elätkö merkityksellistä elämää? Elätkö arvojesi mukaisesti? Mitkä asiat tekevät sinun elämästäsi onnellista? Tässä on onnellisuuden toinen avain.

 

 

 

 

Osa 20: Mistä sinun olisi tänään syytä olla kiitollinen? Huomaatko pienet asiat ympärilläsi, jotka ovat sinulle tärkeitä? Entä ne isot asiat? Kiitollisuus on onnellisuuden kaavan ensimmäinen tekijä.

 

 

 

Osa 19: Moni meistä haluaa lisää rahaa ja varallisuutta, mutta lisääkö se onnellisuutta? Kun perusasiat ovat kunnossa ja ihminen kokee pärjäävänsä, eivät lisäeurot välttämättä lisää onnellisuutta. Kuinka lottovoittajan käy? Miksi lisätienestit eivät aina tuokaan parempaa elämää tullessaan?

 

 

 

 

 

Osa 18: Mistä ja miten onnellisuus syntyy? Tiesitkö, että omalla asenteellasi on merkittävä rooli siihen, kuinka onnelliseksi koet itsesi? Väkisin iloittelu ei onnellisuutta lisää. Katso Hehkua- elämään video onnellisuuden syntymisestä (2:37)

 

 

 

Osa 17: Onkos sulla onnellinen olo juuri nyt? Suomi on tutkitusti maailman onnellisin maa. Ehkä tämä pitäisi tulkita niin, että meillä on oivat olosuhteet olla maailman onnellisin kansa. Meillä on moni asia erittäin hyvin. Huomaammeko ne? Onnellisuus ja sen kokemus ovat hyvin henkilökohtaisia asioita. Mistä onnellisuus syntyy? Mikä sen syö? Katso Hehkua elämään-video onnellisuudesta

 

 

 

Osa 16: Oletko sinä utelias? Varmasti olet, vaikka et olisi niin ajatellutkaan. Lasten kasvatus on uteliaisuutta täynnä. Jokaiseen sinun harrastukseesi liittyy uteliaisuutta: matkailu, lukeminen, liikunta, lemmikkieläimet… Ilman uteliaisuutta elämä olisi erittäin tylsää. Toivottavasti löydät sitä myös työpaikaltasi ja parisuhteestasi.

 

 

 

 

 

Osa 15: Miten pariskunta voi viettää laatuaikaa lomalla ja vapaa-aikana? Oletteko kokeilleet korttipelejä? Pelatessa tulee juteltua myös muuta ja siten hoitaa parisuhdetta. Myös lapset pitävät peleistä, joten se on hyvä tapa pitää välejä yllä. Katso Hehkua elämään vlogi 15! Ja kukas se voittaa aina…

 

 

 

Osa 14: Miksi loma ei aina suju? Toinen kaipaa rauhaa ja toinen haluaa koko ajan mennä.

Moni introvertti kuormittuu äänien ja valojen sekamelskasta ja lukuisista, liian lähelle tulevista ihmisistä. Tällaisen akuntyhjennyksen jälkeen intron täytyy päästä latautumaan omaan rauhaansa.

Vaikka olemme laumaeläimiä, jokaisella on oma henkilökohtainen etäisyyden tarve vieraisiin kanssakulkijoihin. Introvertin henkilökohtainen reviirintarve on usein ekstroverttia laajempi esimerkiksi jonotustilanteissa tai uima-altaalla.

 

 

 

Osa 13: Miksi jokin asia on sinulle paljon tärkeämpi kuin jokin toinen juttu? Mikä tekee sen merkitykselliseksi? Miksi kaikki eivät pidä samoista asioista? Miksi tämän päivän merkitykset voivat olla ihan erilaisia kuin kymmenen vuotta sitten? Katso tästä merkityksen kaava. Voit jopa laskea ja verrata eri asioita keskenään.

 

 

 

Osa 12: Maailma muuttuu kiivasta tahtia. Miten ropotteja vastaan tai niiden kanssa pärjää? Mitkä ovat tärkeät taidot huomisen työelämässä?

 

 

 

Osa 11: Elämässä tapahtuu ikäviä asioita. Ne tuntuvat ensi todella pahoilta, mutta ajan myötä ne saattavat osoittautua onnenpotkuiksi. Näin kävi Mikallekin, kun sai kenkää YT-neuvotteluissa muutama vuosi sitten. Mitä sitten tapahtui? Miksi ”se mikä ei tapa, vahvistaa” on surkea ajatus?

 

 

 

 

Osa 10: Elämässä on aina myös vastoinkäymisiä? Kuinka niihin pitäisi suhtautua? Suistaako pieni hankaluus elämäsi raiteiltaan? Miksi normaali elämään kuuluva vastoinkäyminen tai ikävä uutinen ”pysäyttää”? Muistatko olla kiitollinen elämäsi hyvistä asioist

 

 

 

Osa 9: Ihminen muuttuu elämänkaarensa myötä. Lapselle eri asiat ovat tärkeitä kuin aikuiselle. Nuoren arvomaailma voi olla vanhemmilleen selittämätön. Eläkeläinen katsoo maailmaansa aivan eri silmin. Katso video ja mieti, kuinka sinulle tärkeät asiat ovat muuttuneet kasvusi myötä.

 

 

 

Osa 8: Voiko työsi olla merkityksellistä ja antoisaa, vaikka et olisikaan esimiesasemassa? Pomona voi olla kiva olla, mutta onhan se joskus puun ja kuoren väliin litistymistä. Katso video, kuinka kaksi ex-pomoa tykkäävät olla asiantuntijoita.

 

 

 

 

Osa 7: Mitä sinä teet työksesi? Mikä on työsi merkitys? Kuka on ammattiylpeä munanpaistaja?

 

 

 

Osa 6: Kuinka sinä huolehdit elämäsi tärkeistä asioista. Olet kuin jonglööri, joka pitää palloja ilmassa. Entä jos jokin niistä kasvaa kohtuuttoman suureksi varastaen kaiken huomiosi?

 

 

 

 

Osa 5. Elämässä on vain kolmenlaisia asioita. Ne vaihtelevat sen mukaan, kuinka paljon voit niihin vaikuttaa ja kuinka itsenäisesti niistä päätät. Miksi me murehtisimme lomasäitä?

 

 

 

Osa 4. Oletko sinä flopannut? Miten korkeushyppääjä Dick Fosbury reagoi olosuhteiden muutokseen Meksikon olympialaisissa vuonna 1968? Miten Matti Nykänen ja Toni Nieminen tähän liittyvät?

 

 

 

 

 

Osa 3: Mikä on maailman vahvin ase? Miten intiaanipäällikkö Plenty Coups reagoi, kun valkoiset tulivat ja ampuivat biisonit?

 

 

 

 

 

Osa 2: Viktorin viisaudet. Miten kannattaa asennoitua, jos olosuhteita ei voi muuttaa? Entä miten olosuhteita voisi muuttaa? Mikä merkitys on merkityksellä?

 

 

 

Osa 1: Arvot. Miksi arvoista pitää puhua? Mitä yhteistä on yrityksen ja parisuhteen arvoilla?

 

 

 

 

 

Prologi 2: Mihin lonkkaleikkaus voi johtaa? Pankkimies halusi kaavat!

 

 

 

Prologi 1: Kuinka me tapasimme? Onko kirja hyvä parisuhdetesti?